Banja Vrujci
Da li je ovo listing vaše firme? Kliknite ovde da verifikujete vaš listing.

So Palilula

fallback-no-image-12245
Kontaktiraj Autora
Statistika Listinga
So Palilula

Gradska opština Palilula je po velicini najveca opština Grada Beograda – prostire sa na 44.661 hektara, od cega uzi gradski deo zauzima 4.536 ha. Smeštena na severu glavnog grada Republike Srbije. Spada u centralne gradske opštine Grada Beograda, a granici se sa opštinama Zvezdara, Vracar, Stari grad, Zemun i Grocka. Na spoljnim granicama Beograda, granici se sa opštinama Stara Pazova, Zrenjanin, Opovo i Pancevo. Po poslednjem popisu iz 2002. na Paliluli zivi 155.902 stanovnika, što je svrstava na cetvrto mesto medju 17 beogradskih opština.

Prostire se na obe obale Dunava, koje povezuje Pancevacki most. Na levoj obali Dunava Palilula zahvata naselja Krnjaca, Borca, Crvenka, Ovca, Kovilovo, Padinska Skela, Jabucki Rit, Glogonjski Rit, Besni Fok, Vrbovski, Dunavac, Tovilište i Preliv. S desne strane reke, Palilulu od susednih beogradskih opština dele ulice: Vojvode Dobrnjca, Takovska, Bulevar kralja Aleksandra, Ruzveltova, Mije Kovacevica i Dragoslava Srejovica. Preko Karaburme, Višnjicke Banje i sela Višnjica, Slanci i Veliko Selo Palilula se spušta na Dunav. Teritorija Opštine Palilule je podeljena na 24 mesne zajednice.

Teritorija Opštine Palilula sastoji se od tri kompleksne celine – gradske (smeštene skoro u samom centru Beograda), prigradske i seoske, po cemu se razlikuje od ostalih beogradskih opština. Cine je podrucja katastarskih opština: Palilula, Višnjica, Veliko Selo, Slanci, Krnjaca, Borca, Besni Fok, Kovilovo, Ovca, Komareva Humka i Lepušnica.

Palilula raspolaze velikim potencijalima u raznim privrednim oblastima, od poljoprivrede (preko 30.000 hektara) i prehrambene industrije, do turizma. Na Paliluli radi preko 6.500 registrovanih privrednih subjekata.

Upravljanje opštinskim poslovnim prostorom povereno je Javnom preduzecu „Poslovni centar Opštine Palilula“. Dom zdravlja „Dr Milutin Ivkovic“ ima više zdravstvenih stanica i ambulanti širom Palilule.

Predškolska ustanova „Boško Buha“ ima 27 objekata, a deca Palilule imaju mogucnost da pohadjaju jednu od 14 osnovnih i 6 srednjih škola. Na Paliluli se nalaze i tri doma ucenika srednjih škola, tri visoke strucne škole, 8 fakulteta, kao i Univerzitetska biblioteka „Svetozar Markovic“.

Pored Ustanove kulture „Braca Stamenkovic – Palilula“, tu su i Malo pozorište „Duško Radovic“ i Decji kulturni centar Beograd. Biblioteka „Milutin Bojic“ ima svoje ogranke širom Palilule. Opština je i pokrovitelj „Palilulske olimpijade kulture“.

Osim Omladinskog stadiona i OFK „Beograd“, Palilula je prepoznatljiva i po Sportsko-rekreativnom centru „Tašmajdan“, sa istoimenim bazenom i stadionom, Halom „Pionir“ i Ledenom dvoranom.

Slava opštine Palilula je Markovdan, 8. maja, koja se ponovo slavi od 1997.


Internet prezentacija firmePoseti Web Sajt Firme
Telefon011/3236-221
Fax011/323-7171
AdresaMakedonska 42
Kategorija
Komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


7 + 3 =