Banja Vrujci
Blog

Investicije

Ulaganja privremeno slobodnih sredstava, kako u osnovne fondove (zgrade, mašine i sl.) tako i ulaganja u neke druge poslove koji zahtevaju izrazito velika novčana sredstva i čiji je period korišćenja efekata tih investicija duži od godine dana (doškolovavanje kadrova, istraživanje i razvoj,
reklama itd.). Osnovna klasifikacija investicija obično se vrši na direktne i portfolio investicije.

Direktne investicije su ulaganja vlasnika kapitala pri kojima puna kontrola nad implementacijom projekta ostaje u rukama vlasnika. Dakle, vlasnik kapitala određuje gde, kada i kako će uložiti svoj kapital.

Portfolio investicije su napredniji način investiranja. To je ulaganje u kupovinu raznih hartija od vrednosti. Kao najtipičniji oblik portfolio investicija javlja se ulaganje u obveznice (bonds) emitovanih od strane države, njenih agencija, poslovnih banaka ili preduzeća. Vrlo je čest slučaj da imamo više mogućnosti za plasman kapitala uz istovremeni manjak sredstava. Dakle, sa tim se sredstvima
treba ponašati vrlo oprezno i svaku alternativu treba kvantitativno izmeriti i oceniti kako ne bismo ili ostvarili gubitak ili ispustili očekivanu dobit (oportunitetni trošak).
Možemo govoriti o neto investicijama (proširenju kapaciteta i obima aktivnosti uopšte) i bruto investicijama (koje pored neto uključuju i ulaganja u održanje postojećeg obima aktivnosti – po pravilu iz amortizacionih fondova).
Da bismo ocenili koji je investicioni projekat „isplativiji“ tj. efikasniji, stoji nam na raspolaganju niz metoda koje se mogu podeliti u dve osnovne grupe: dinamičke (neto sadašnja vrednost i interna stopa prinosa) i statičke (period povraćaja, recipročna vrednost perioda povraćaja i metod računovodstvene stope prinosa).

Osnovna razlika između ova dva metoda je ta što statičke metode ne uvažavaju vremensku vrednost novca, što je osnova razumevanja investicija. Ukratko objasnjeno to bi znacilo da je vrednost 100$ danas različita od vrednosti 100$ sledeće godine (ali ne zbog inflacije, što bi bio slučaj kod nas već zato što bismo mogli uložiti tih 100$ pa bismo za izvesno vreme imali uloženu sumu uvećanu za iznos kamate.


03/04/2015
Komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 + 1 =