Banja Vrujci
Blog

Zona Slobodne Trgovine i carinske unije

Dva vida podizanja ekonomske saradnje između država na viši nivo, a to se dalje odražava na cele regione. Zona slobodne trgovine jeste skup dve ili više država između kojih carinske barijere i ostale restriktivne mere u trgovini (kao što su kvote, kotizacije i ostale tarife) ne postoje. Ono što se mora istaći je da članice samostalno određuju visinu carina u
poslovanju sa zemljama nečlanicama. U tome i leži osnovna razlika izmedju ova dva pojma, jer carinska unija (kao napredniji oblik ekonomske saradnje), pored rečenog obuhvata još i zajedničku politiku carina prema drugim zemljama.

Najpoznatije zone slobodne trgovine su: NAFTA (North American Free Trade Area) tj. Severnoamerička zona slobodne trgovine koja uključuje SAD, Kanadu I Meksiko i EFTA (European Free Trade Area) tj. Evropska zona slobodne trgovine koja se osnovala sa namerom da konkuriše EEZ-u.

Osnivači EFTA su:
Velika Britanija, Norveška, švedska, Finska, švajcarska, Austrija, Island I Lihtenštajn. U sadašnjim uslovima ova Zona ima poprilično marginalnu ulogu, ponajviše zbog osipanja članstva u suprotstavljenu grupaciju (EEZ, tj. EU). Zemlje članice EFTA danas su: Norveška, Island, Lihtenštajn i švajcarska.


03/04/2015
Komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 + 3 =