Banja Vrujci
Blog

Berzanski indeksi

Izračunavaju se stavljanjem u odnos proseka cena određenog broja akcija u datom trenutku sa prosekom cena istih akcija iz nekog prethodnog trenutka. Oni nam pokazuju kakva je → konjunktura, odnosno privredna aktivnost firmi koje se kotiraju na berzi u nekom periodu. Dakle, to je
najopštiji pokazatelj na osnovu kojeg možemo videti kako se „kretalo“ tržište, tj. odnos ponude i tražnje akcija tog dana. Ukoliko su cene akcija drastično skočile (usled pozitivne konjunkture) to će dovesti do pozitivnih efekata na berzanski indeks (on će rasti) i obratno. Neki od najpoznatijih berzanskih indeksa na svetskim berzama su:
– Dow Jones Index – pokazuje kretanje cena akcija na Njujorskoj berzi (NYSE). (datira još od 1897. kada je služio samo za računanje proseka za delatnosti kao sto su industrija i železnica). Danas se kao najpoznatiji uzima DJIA (Dow Jones Industrial Average) kojim se izražava prosek cena 30 (blue chip) akcija industrijski najjačih preduzeća.
– Nikkei – jeste prosek cena akcija na Tokijskoj berzi i prvi put je uveden 1949.god. Za njegovo izračunavanje koristi se „paket“ od 225 akci- ja sa mogućnošću zamene svega 6 godišnje (6 izađe i 6 drugih akcija uđe).
– FT-SE – je prosek cena akcija koji objavljuje Londonska berza po istom principu kao i sve prethodne.
Pored napred navedenih postoje još i Hang Seng (Hong Kong), CAC General Index (Paris), ›Amex Index, Nasdaq (vanberzansko tržište akcijama), Topix (Tokio)…


03/04/2015
Komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


5 + 4 =