Banja Vrujci
Blog

Evropska Centralna Banka (engl. skr. ECB)

Institucija koja je oformljena u trećoj fazi stvaranja Evropske monetarne unije (EMU), i to 1. januara 1999. Ona se javlja kao naslednik Evropskog monetarnog institute smeštenog u Frankfurtu i funkcioniše u okviru Evropskog sistema centralnih banaka (ESCB).

Osnovni zadatak ECB-a je sprovođenje jedinstvene monetarne politike, čime se de facto prenosi suverenitet nacionalnih centralnih banaka u domenu vođenja monetarne politike na ECB. Cilj kome teži jeste stabilnost cena, što jeneminovnost ukoliko želite stabilnu valutu tj. stabilan evro.

ECB koristi sledeće instrumente kako bi iskontrolisala količinu novca u opticaju: minimalne rezerve, operacije na otvorenom tržištu, kvantitativne kontrole i kamatnu stopu. Ovaj poslednji instrument je od posebnog značaja za EMU, jer REFI (kamatna stopa za refinansiranje – bila je fiksirana na 3%) ECB
zaračunava bankarskom sektoru po osnovu datih kredita za likvidnost na nedeljnoj osnovi. Ova kamatna stopa je bitan indikator za kretanja cene novca na tržištu novca.


03/04/2015
Komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


0 + 9 =