Banja Vrujci
Da li je ovo listing vaše firme? Kliknite ovde da verifikujete vaš listing.

Muzej primenjene umetnosti

fallback-no-image-13196
Kontaktiraj Autora
Statistika Listinga
Muzej primenjene umetnosti

Muzej primenjene umetnosti nalazi se u samom srcu Beograda, na Toplicinom vencu, u ulici Vuka Karadzica 18, u zdanju koje je bilo poznato kao Palata Celebonovic , po imenu vlasnika dr Jakova Celebonovica. Zahvaljujuci ugledu koji je uzivao u društvenom zivotu medjuratnog Beograda, kao advokat i predsednik Jevrejske opštine, jedno vreme i Palata je bila stecište znamenitih ljudi toga doba.

Jakov i Johana Celebonovic imali su šestoro dece, od kojih Marko i Aleksa zauzimaju posebno mesto u srpskoj kulturi i umetnosti. Marko Celebonovic je jedan od najznacajnijih srpskih slikara XX veka, a Aleksa Celebonovic ugledni istoricar umetnosti, profesor univerziteta i likovni kriticar.

Zgradu su podigli od 1927. do 1929. godine renomirani arhitekti Stevan Belic (projekat), Nikola Krasnov (fasada) i Neregar (unutrašnja dekoracija). Sagradjena je kao dvospratna palata u akademskom stilu, ima reprezentativni ulaz i prostrano mermerno stepenište sa ogradom od kovanoga gvozdja. Prvobitno je bila namenjena za izdavanje: tu su se nalazile Ambasada Španije, advokatske kancelarije, kao i prestizni modni saloni. Iako su vremenom vršene razlicite adaptacije, zdanje je sacuvalo duh vremena u kojem je podignuto.

Posle Drugog svetskog rata u zgradu se uselilo Ministarstvo gradjevina Srbije, da bi 1950. godine u njoj bio otvoren Muzej primenjene umetnosti.


Internet prezentacija firmePoseti Web Sajt Firme
Telefon011/2626-494
AdresaVuka Karadzica 18
Kategorija
Komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


0 + 9 =