Banja Vrujci
Da li je ovo listing vaše firme? Kliknite ovde da verifikujete vaš listing.

OS Sopot

fallback-no-image-13050
Kontaktiraj Autora
Statistika Listinga
OS Sopot

Opština Sopot, jedna od sedamnaest beogradskih opština, nalazi se juzno od Beograda u severnom delu pitome i niske valovite Šumadije.
Površina opštine je 27.094 ha i granici se sa opštinama Mladenovac, Lazarevac, Vozdovac, Grocka, Arandjelovac i Barajevo. Broj stanovnika po popisu iz 2002. godine je 20.390 stanovnika.
Sopot se prvi put pominje 1818. godine na Langerovoj karti kao Sopot-BACH. Istorijat naselja pocinje 1823. godine izgradnjom mehane u Ropocevu. Sopot se pominje od 1838. godine a kraljevskim ukazom od 1893. godine proglašen je za varošicu. Krajem oktobra 1905. godine obrazovana je posebna opština varošice Sopot i tu odluku je potvrdila Skupština kraljevine Srbije a ozakonio Kralj Petar I Karadjordjevic. Za vreme okupacije u toku Prvog svetskog rata Sopot je sedište Sreza sa 25 opština.
U sadašnjem administrativnom obliku opština Sopot postoji od 1961. godine. Od 1967. godine opština Sopot pripojena je teritoriji grada Beograda. Opština Sopot u svom sastavu ima 16 mesnih zajednica i to: Mali Pozarevac, Parcani, Ralja, Popovic, Stojnik, Sibnica, Rogaca, Drlupa, Ducina, Babe, Mala Ivanca, curinci, Nemenikuce, Slatina, Guberevac i Sopot.

Opštinska uprava GO SOPOT
Opštinska uprava je obrazovana kao jedinstvena sluzba u okviru koje se za vršenje srodnih poslova obrazuju unutrašnje organizacione jedinice i to odeljenja, odseci i sluzbe.
Opštinskom upravom kao jedinstvenom sluzbom rukovodi nacelnik koga postavlja Skupština opštine na predlog predsednika opštine.

Sopot – mesto za uzivanje

Prirodne lepote, povoljna klima, raznorsnost turistickih lokaliteta, dobar saobracajno-geografski polozaj upucuje da je opština Sopot sa svim svojim naseljima raj za uzivanje nadomak Beograda.
Opština Sopot danas predstavlja ocuvani deo prirode sa povoljnim klimatskim uslovima koje pruza planina Kosmaj sa nadmorskom visinom od 626 m. Turisticki lokaliteti Trešnja, Guberevacke šume, popularno vikend izletište Babe, manastir Tresije su svega 45 km udaljenosti od grada Beograda.
Razvijajuci se bez velikih industrijskih kapaciteta, a postajuci sve više centar razvijenih srednjih preduzeca koja vode racuna o ocuvanju zivotne sredine, Sopot ostaje ekološki cista i zašticena zivotna sredina sa povoljnom ruzom vetrova.
Dobro povezanom i rasprostranjenom mrezom saobracajnica brzo se dolazi u Sopot iz svih pravaca Srbije. Najbrza veza iz Beograda je autoputem Beograd-Mali Pozarevac-Sopot, kragujevackim putem preko Avale, iz Barajeva preko Guberevca i Baba, iz Lazarevca putem Vreoci-Mirosaljci-Sibnica, iz Arandjelovca putem Vencani-Sibnica-Ranilovici-Rogaca, iz Mladenovca preko Kosmaja ili kragujevackim putem preko curinaca ili Nemenikuca.
Pored prirodnih lepota i zanimljivosti ovog kraja ne mogu se zaobici ni gostoljubivi stanovnici ove male varošice koja ima sve potrebne infrastrukturne uslove, dobru snabdevenost prodavnica, pokrivenost ugostiteljskim objektima u stanju da zahtevnom turisti pruzi tako potreban mir i spokoj od gradske vreve.

Geografski polozaj

Sopot se nalazi na 44°31′ Severne i 20°35′ Istocne geografske širine, 177.38 m iznad nivoa mora, nekih pedesetak kilometara juzno od Beograda, glavnog grada Srbije.
Prostire se na površini od 27.079 hektara.
Teritorija Opštine Sopot granici se sa opštinama Mladenovac, Lazarevac, Vozdovac, Grocka, Arandjelovac i Barajevo.
Postoji više mesta u Evropi koja nose naziv Sopot, a najpoznatiji su u Poljskoj, Bugarskoj i Hrvatskoj, kod Zagreba.

Klimatski uslovi

Klima opštine Sopot je umereno kontinentalna. Zastupljena su sva cetiri godišnja doba sa prosecnom godišnjom temperaturom od 15 °S i prosecnom godišnjom kolicinom padavina od 700 mm/m2.
U hidroheološkom smislu pripada podrucju središnje Srbije, koje karakteriše nizak koeficijent oticanja površinskih tokova, niska specificna izdašnost slivova, sklop i gradja terena u kome preovladjuju gline, kao i dobro razvijena vegetacija. Ove karakteristike ukazuju na to da je teritorija opštine Sopot, kao i najveci deo Šumadije, oskudna vodama, kako površinskim tako i podzemnim vodama.

Naziv

Sopot je dobio ime po staroj slovenskoj reci što u prevodu znaci IZVOR.


Internet prezentacija firmePoseti Web Sajt Firme
Telefon011/8251-211
AdresaKosmajski trg 5
Kategorija
Komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 + 5 =