Banja Vrujci
Da li je ovo listing vaše firme? Kliknite ovde da verifikujete vaš listing.

Patrijarsija SPC

fallback-no-image-7382
Kontaktiraj Autora
Statistika Listinga
Patrijarsija SPC

PATRIJARŠIJA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

Malo je poznato da se Patrijaršija Srpske pravoslavne crkve bavi i proizvodnjom. Ekonomskom odeljenju Patrijaršijskog upravnog odbora SPC pripadaju fabrika sveca, vinski podrum, krojacnica. U Vojskoj se pod arendu daje njiva od 38 hektara, kao i 15-tak hektara šume. Patrijaršija u Beogradu poseduje i nekoliko lokala u Dušanovoj ulici, koji se izdaju, kao i tri prodavnice: u zgradi u ulici Kralja Petra, u Nušicevoj i štand na sajmu.

PRODAVNICA SRPSKE PATRIJARŠIJE: Kralja Petra. 011-30-25-118
DUHOVNI I MISIONARSKI CENTAR „ATOS“: Nušicevoj br.5. 011-3224-234

KROJACNICA SRPSKE PATRIJARŠIJE

U prizemlju zgrade Patrijaršije u Beogradu nalazi se krojacka radionica, osnovana 1990. godine. Šiju se uglavnom mantije, pantalone, i odezde, decije stihare, sveštenicke pojase.
Krojacnica u Patrijaršiji jedina je crkvena radionica. Za izradu jedne odezde potrebna su dva tri dana. U pravoslavnom svetu postoje grcki, ruski i srpski modeli mantija. Naši sveštenici uglavnom kupuju ruske, pošto su najprakticnije za nošenje. Oblace se kao mantil, zakopcavaju sa strane, a rukavi su širi. Dok su mantije crne ili tamno plave, odezde su mnogo raspevanije. Bele, ponekad i crvene, nose se na Uskrs, plave na Bogorodicine praznike, zelene na Duhove, a crne samo kad su opela.

Odezde pravoslavnih sveštenika

Stihar
Prvi put se pominje u 3. veku. Njegova bela boja oznacava cistotu, ali moze da bude i crven. Tada simboliše Hristovu krv. Stihar nose svi sveštenici. Jedino se razlikuju stihari episkopa, jer na sebi imaju vez- crven, tamnoljubicast i crn.

Narukvice
Tkanina koja steze rukave stihara da bi sveštenik mogao slobodno da koristi ruke. Simbolišu snagu bozju koja krepi one što vrše svete radnje, ali i veze kojima su bile sputane Hristove ruke dok je vodjen Pilatu.

Orar
Odezda koju nosi djakon na levom ramenu. Kada podigne orar, to je znak za pocetak molitve ili obavljanje neke bogosluzbene radnje. Korišcen je i za brisanje usta vernicima koji se pricešcuju.

Epitrahilj
Deo odezde koji se stavlja oko vrata, a spušta do nogu. Simbol je veza kojima je Hristos bio vezan oko vrata. Bez njega ne moze da se obavi ni jedan obred.

Pojas

Odezda kojom sveštenik opasuje i privezuje stihar i epitrahilj, da bi se lakše kretao. Simboliše snagu datu svešteniku, kojom savladava pozudu tela. Osim toga, podseca na ubrus kojim se Hristos opasavao kad je prao noge svojim ucenicima.

Felon

Ogrtac bez rukava koji se oblaci preko glave i spušta do nogu. Pokriva sve ostale odezde i ujedno ih štiti i cuva, pa predstavlja bozje providjenje koje sve štiti.

Nadbedrenik
Cetvorougano platno koje se veša o pojas na desno bedro, slicno macu. Zovu ga i duhovni mac.

TURISTICKA AGENCIJA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE „DOBROCINSTVO“

“DOBROCINSTVO” – vec niz godina neguje specifican vid poklonickih putovanja koja zovemo PUTEVIMA DUHOVNOG ISTOCNIKA . Obilaskom srpskih manastira i crkava koje su kameni medjaši srpske istorije, “DOBROCINSTVO” Vas svake godine, od pocetka aprila do kraja oktobra, vodi na izvore našeg duhovnog i nacionalnog identiteta. Pored obilaska srpskih svetinja, “DOBROCINSTVO” Vas vodi i u obilazak bisera duhovnosti i u umetnosti drugih pravoslavnih zemalja. Svaki program je antologijski, nastao iz dugogodišnjeg iskustva i istrazivanja kulture i duhovnosti tih prostora. Odabrani su samo biseri duha koji, slozeni u raskošan mozaik, pokazuju svu svoju velicinu. Izabrane su i neprolazne lepote spomenika drugih kultura, kako bi upotpunili sliku nekog grada ili zemlje. Namera je bila da budemo osobeni, prepoznatljivi po našim programim?, stoga nudimo ono što ce udovoljiti i najsuptilnijem ljubitelju duhovnih vrednosti i umetnickih lepota. Odlucite li da putujete u neku od zemalja ili neki grad iz našeg programa, “DOBROCINSTVO” ce Vam pruziti najviše.

PATRIJARŠIJSKI DVOR U SREMSKIM KARLOVCIMA

U dvorištu Patrijaršijskog dvora u Sremskim Karlovcima nalazi se fabrika sveca. Godišnje se proizvede i proda oko 600 tona parafinskih sveca, što je najveci prihod Patrijaršijskog upravnog odbora.Ove godine pocela je i proizvodnja i voštanih sveca, sa kapaciteetom od 50 tona godišnje.U fabrici se prave i zišci za kandilo, briketi i mirisni tamjan, za bogosluzenje i kucnu upotrebu. Svece se prodaju iskljucivo eparhijskim centrima i crkvenim jedinicama-hramovima i manastirima.

FABRIKA SVECA U SREMSKIM KARLOVCIMA

Od pocetka hrišcanstva, u bogosluzenjima su se upotrebljavale svece od voska i svetiljke(kandila) s maslinovim uljem. Bogosluzenja su se danju drzala u katakombama, a nocu u kucama, te je svakako bilo potrebno osvetljenje. Kasnije je ovaj krajnje praktican obicaj korišcenja sveca dobio i simbolicko znacenje: njihova svetlost postala je odraz osvetljujuceg Boga i radosti. Svece se više nisu palile samo da bi se odagnala tama, vec i da bi se izrazila radost.
Pcela je oduvek vazila za simbol devicanstva , jer je uzvišena iznad svega polnog, dok je ulje još u Starom zavetu ušlo u bogosluzbenu upotrebu.

Na bogosluzenju se svetlost pali na zrtveniku prestolu hrama, pred ikonama. Svecnjak sa 12 sveca oznacava 12 apostola, a od sedam sveca – sedam darova Duha svetoga. Više od 12 sveca ima luster nasred hrama, koji oznacava zvezde na nebeskom svodu. Svece se pale na svetoj liturgiji, kad se citaju jevandjelja, kod krštenja, obrucenja i vencanja, i na pogrebu.

VINSKI PODRUM U SREMSKIM KARLOVCIMA

Ispod starog Patrijaršijskog dvora u Sremskim Karlovcima nalazi se vinski podrum. U tri zasvodjene prostorije poredjana su veca i manja burad sa vinom Na mestu današnjeg podruma nalazile su se monaške kelije, a krajem Drugog svetskog rata u jednom njegovom delu bila je ruska crkva. Vinograd je zasadjen na tri hektara .Gaji se rajnski rizling, kvalitetna sorta grozdja koja daje manji prinos, ali bolje vino. Od crnih sorti imaju hamburg, burgundac i game. U vreme berbe pomazu djaci iz Bogoslovije. Ove godine dobijeno je 4.000 litara vina. Vino se prodaje flaširano ili u rinfuzu, kada ljudi dodju sa kantama, pa se istace direktno iz bureta. Kaze se da je manastirsko vino najbolje, jer je cisto, bez primesa, kako ga je Bog dao. Karlovacki kraj je vinogradarski, i konkurencija je velika. Nemaju velike kolicine vina i ono ne ide za crkvene potrebe. Prodaje se firmama i gradjanima, direktno, u podrumu.

Ekonomsko odeljenje Patrijaršijskog upravnog odbora Srpske pravoslavne crkve


Internet prezentacija firmePoseti Web Sajt Firme
Telefon011/328-2593
AdresaKralja Petra I 5
OpštinaStari Grad
Kategorija
Komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


7 + 6 =