Banja Vrujci
Da li je ovo listing vaše firme? Kliknite ovde da verifikujete vaš listing.

Savez slepih srbije

fallback-no-image-13342
Kontaktiraj Autora
Statistika Listinga
Savez slepih srbije

Savez slepih Srbije je osnovan 14. jula 1946. godine u Zemunu, u domu slepih, sada Školi za ucenike oštecenog vida „Veljko Ramadanovic“. Nastao je kao rezultat teznje slepih da rade organizovano na ostvarivanju svojih specificnih potreba i interesa.

Clanovi Saveza su slepa i slabovida lica iz Srbije. Evidentirano je oko 12000 slepih i teško slabovidih lica svih uzrasta. Savez proklamovane ciljeve ostvaruje preko opštinskih, medjuopštinskih, gradskih i pokrajinskih organizacija, zatim preko organa Saveza i desetak stalnih radnih tela. Na ostvarivanju ciljeva i zadataka se angazuju redovni i pomazuci clanovi, saradnici i prijatelji Saveza – volonterski, a strucne sluzbe Saveza i njegovih organizacija – profesionalno.

Osnovni ciljevi Saveza su: eliminisanje ili ublazavanje teških posledica slepoce i slabovidosti i aktivan i ravnopravan zivot slepih sa osobama koje vide. Radi ostvarivanja široko postavljenih ciljeva i programskih zadataka Savez se neposredno i preko drzavnih organa i institucija angazuje na vaspitanju, obrazovanju, profesionalnom osposobljavanju, rehabilitaciji i zapošljavanju slepih i slabovidih, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, obezbedjivanju, nabavci i distribuiranju specijalnih pomagala za kompenzaciju vizuelnog hendikepa u razlicitim oblastima, na zadovoljavanju specificnih potreba slepih i slabovidih u oblasti kulture, izdavacke, bibliotecke i informativne delatnosti, negovanju i razvijanju sportsko-rekreativnih, šahovskih i drugih aktivnosti za clanstvo Saveza i drugo. Savez se permanentno angazuje da se polozaj slepih u razlicitim oblastima reguliše zakonskim i podzakonskim propisima i da slepa lica, kao lica sa jednim od najtezih hendikepa koji moze pogoditi coveka, imaju povoljan materijalni i društveni polozaj i odgovarajuca kompenzaciona prava, kako bi se u što vecoj meri umanjile posledice ovog hendikepa.

Uspešnim višedecenijskim radom i rezultatima Savez je stekao bogato iskustvo, ugled i znacajan društveni uticaj kod drzavnih organa i relevantnih društvenih institucija i organizacija, koji obezbedjuju materijalne i druge pretpostavke za njegov rad i za posebna prava i povlastice slepih i slabovidih. Ugled i uticaj Saveza ogleda se i u tome što u ime drzave obavlja i odredjena javna ovlašcenja, kao što su: zadovoljavanje specificnih potreba slepih u oblasti bibliotecke, izdavacke i informativne delatnosti na slepima dostupnom pismu (Brajevo, reljefno, tackasto pismo, kao jedino autenticno pismo za slepe) i tehnikama – zvucna tehnika (knjige i casopisi snimljeni na kasetama, kompakt diskovima i elektronske knjige); obezbedjivanje, nabavka i raspodela specificnih pomagala za slepe, regulisanje i izdavanje isprava za povlašcenu i besplatnu voznju slepih i njihovih pratilaca u unutrašnjem putnickom saobracaju i drugo.

Delatnosti Saveza se mogu podeliti u dve osnovne grupe:

  • socijalno-humnitarna i opšta delatnost i
  • bibliotecka, izdavacka i informativna delatnost.

Prostorije u kojima se pretezno odvija rad na socijalno-humanitarnoj i opštoj delatnosti se nelaze u Beogradu, Knez-Mihailova 42/II, u sedištu Saveza.

Telefoni: 011 3286-550, 011 3286-706
faks: 011 3286722
e-mail: info@savezslepih.org
adresa sajta: www.savezslepih.org

Bibliotecka i izdavcka delatnost se pretezno odvija u Biblioteci Saveza slepih Srbije „Dr Milan Budimir“ u Beogradu, Jevrejska 24.

Telefoni: 011 2630-969, 011 2184-604
faks: 011 2638 546
e-mail: sssbiblio@verat.net

Savez izdaje sledeca glasila za slepe i slabovide: Mozaik – na audio-kasetama i kompakt diskovima, „Svitanja“, „Zena i dom“ i „Zabavne listice“ – na Brajevom pismu, kao i casopis „Dodir“ na obicnom pismu.

Predsednik Saveza slepih Srbije je Milan Stošic, a sekretar Dragiša Drobnjak.

Savez je organizovan na teritorijalnom principu i u njegovom sastavu deluje 44 opštinske, medjuopštinske i gradske organizacije, od kojih 29 u centralnoj Srbiji, tri na Kosovu i Metohiji i 12 u Vojvodini. Osim toga, u okviru republicke organizacije deluje i Savez slepih Vojvodine.


Internet prezentacija firmePoseti Web Sajt Firme
Telefon011/3286-550
Fax011/3286-722
AdresaKnez Mihailova 42/II
Kategorija
Komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


0 + 9 =