Banja Vrujci
Da li je ovo listing vaše firme? Kliknite ovde da verifikujete vaš listing.

So Stari Grad

fallback-no-image-12242
Kontaktiraj Autora
Statistika Listinga
So Stari Grad

Gradska opština Stari grad je centralna gradska opština i njena teritorija cini najveci deo starog jezgra Beograda. Kao takva, ona u kulturno-istorijskom, arhitektonskom i ekonomskom pogledu odslikava preko dva milenijuma dugu istoriju nastanka, urbanog i ekonomskog rasta i razvoja Beograda. Sa svojih 473 hektara kopnene površine i 215 hektara akvatorije najmanja je medju Beogradskim opštinama. U svojim današnjim granicama definisana je 1961. godine, a pod ovim imenom i na nešto manjoj teritoriji postoji od 1955. Stari grad danas ima blizu 56.000 (55.543) stanovnika i preko 24.000 domacinstava. Stari grad i dalje ima više zaposlenih nego stanovnika, ali je ta razlika danas znatno manja nego ranije. Oko 27 odsto zitelja opštine stariji su od 60 godina. Gotovo isto toliko je stanovnika sa visokom školskom spremom.

Na teritoriji Starog grada nalazi se najveci i najznacajniji deo arhitektonskog i kulturno-istorijskog nasledja Beograda. Pod zaštitom je blizu 200 zgrada, prostornih celina, javnih spomenika i spomen obelezja. Beogradska tvrdjava, Kapetan-Mišino zdanje, Konak kneginje Ljubice, Saborna crkva i Knez-Mihailova ulica kao prostorna celina su u rangu kulturnih dobara od izuzetnog znacaja, a još 20 zdanja i Kosancicev venac kao prostorna celina imaju status kulturnih dobara od velikog znacaja. Beogradska tvrdjava, park Kalemegdan, Kosancicev venac, Knez-Mihailova ulica, Botanicka bašta „Jevremovac“ i Skadarlija – nekada boemsko utocište najvecih srpskih literata, slikara, pozorišnih i drugih umetnika, predstavljaju danas najatraktivnije beogradske turisticke destinacije.

Centralni polozaj, vrednost i znacaj kulturno-istorijskog nasledja cine podrucje Starog grada izuzetno atraktivnim za mnoge privredne delatnosti, pre svega za trgovinu i bankarstvo. Na podrucju opštine Stari grad nalazi se veliki broj administrativnih i drugih javnih ustanova republickog i gradskog znacaja. Tu svoja sedišta imaju mnoge asocijacije privrede, kulture i gradjana. Na teritoriji opštine nalazi se 13 fakulteta, rektorati Beogradskog univerziteta i Univerziteta umetnosti, Srpska akademija nauka i umetnosti, deset srednjih i osam osnovnih škola, 18 muzeja, šest pozorišta i još dvadesetak ustanova kulture.


Internet prezentacija firmePoseti Web Sajt Firme
Telefon011/3220-721
AdresaMakedonska 42
Kategorija
Komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


1 + 1 =