Banja Vrujci
Da li je ovo listing vaše firme? Kliknite ovde da verifikujete vaš listing.

So Zvezdara

fallback-no-image-12240
Kontaktiraj Autora
Statistika Listinga
So Zvezdara

Gradska opština Zvezdara je jedna od 17 beogradskih opština, smeštena na istoku glavnog grada Republike Srbije. Spada u centralne gradske opštine Grada Beograda, a granici se sa opštinama Palilula, Vracar, Vozdovac i Grocka.

Teritorija Opštine se prostire na površini od 3.064 ha, od cega uzi gradski deo zauzima 726 ha. Opštinu Zvezdara cine naseljena mesta, odnosno podrucja katastarskih opština, koja ulaze u njen sastav i to: Zvezdara, Veliki Mokri Lug, Mali Mokri Lug i Mirijevo.

Opštinu cini 17 mesnih zajednica sa oko 150.000 stanovnika. Na teritoriji mesnih zajednica Mirijevo i Mali i Veliki Mokri Lug obavlja se poljoprivredna delatnost na oko 1.600 ha obradive površine.

Na teritoriji Opštine Zvezdara nalaze se sedišta 3 gradska komunalna preduzeca – JKP „Gradska cistoca“, JKP „Gradske pijace“ i JKP „Pogrebne usluge“, kao i Saobracajno preduzece „Lasta“. Upravljanje opštinskim poslovnim prostorom povereno je Javnom preduzecu „Poslovni prostor Zvezdara“.

Od zdravstvenih ustanova, pored Klinicko-bolnickog centra Zvezdara koji je drugi po velicini u Beogradu, tu je i Dom zdravlja Zvezdara sa više svojih ambulanti širom Zvezdare, kao i Dom zdravlja Mirijevo.

Pored Instituta „Mihajlo Pupin“ nalazi se Astronomska opservatorija, po kojoj je Opština i dobila naziv.

Deca Zvezdare imaju mogucnost da pohadjaju jednu od 14 osnovnih (12 osnovnih, 1 specijalna i 1 muzicka) i 10 srednjih škola, a postoje i 3 ucenicka doma za smeštaj djaka iz unutrašnjosti. Predškolska ustanova na Zvezdari ima 23 objekta za oko 4.500 dece.

Na podrucju Opštine Zvezdara nalaze se brojni spomenici i spomen-obelezja, a jedan od najznacajnijih je spomenik Vuku Karadzicu. Neizbezno je pomenuti i Novo groblje, najstarije beogradsko groblje, sa spomenicima brojnim uglednim ljudima.

U neposrednoj blizini Opštine Zvezdara nalazi se znacajno delo moderne arhitekture Beograda – podzemna zeleznicka stanica „Vukov spomenik“.

Zvezdaru krase dva velika parka: Park-šuma Zvezdara i Stepin lug.

Jedno od tri najznacajnija beogradska pozorišta, je svakako „Zvezdara teatar“, a pored njega tu su i Ustanova kulture „Vuk Karadzic“ i „Pan teatar“. Opština Zvezdara je osnivac i pokrovitelj Decjeg pozorišnog festivala „Pozorište Zvezdarište“.

Sportski centar „Zvezdara“, poznatiji kao „Olimp“, je jedan od prvih sportskih centara u Beogradu, a dugu tradiciju zvezdarskog sporta odrzavaju, pre svih, Fudbalski klub „Hajduk“ sa Liona i Sportsko društvo „Radnicki“.


Internet prezentacija firmePoseti Web Sajt Firme
Telefon011/429-911
Fax011/2423-230
AdresaBul.kralja Aleksandra 77
Kategorija
Komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


0 + 3 =