Banja Vrujci
Da li je ovo listing vaše firme? Kliknite ovde da verifikujete vaš listing.

SOS telefon

fallback-no-image-12483
Kontaktiraj Autora
Statistika Listinga
SOS telefon

SOS za zene i decu zrtve nasilja u Beogradu prvi put je otvoren 8.3.1990. na inicijativu grupe Zena i društvo (registrovan 10.11.1992). kao telefonska sluzba za pravnu i psihološku pomoc i podršku zenama i deci zrtvama nasilja. 14. oktobra 1999. je promenio naziv u SOS telefon za zene i decu zrtve nasilja.

Osnovni razlog osnivanja SOS telefona je u cinjenici da se nasilje nad zenama i decom nije smatralo društvenim problemom. Institucije koje su trebale njime da se bave tretirale su ga kao privatnu, intimnu porodicnu stvar, a u porodicu, po njima, nije se trebalo mešati, dok su se izmedju cetiri zida dogadjale citave drame, koje su cutanjem skrivane od ociju javnosti.

Grupa entuzijastkinja – volonterki SOS telefona svakodnevno razgovorima sa zrtvama nasilja je pokušavala ublaziti porodicno nasilje o kome se tada javno nije ni govorilo. Objavljivanjem izveštaja o srazmeri nasilja nakon prve godine rada ucinile su ga vidljivim, i kroz dalje godine rada uspele da se nasilje u porodici shvati kao društveni problem, i da se njime pocnu baviti i institucije sistema, posvecujuci mu ozbiljniju paznju. Drzava je usvajanjem novih zakona u oblasti krivicno-porodicne zaštite izrazila neodobravanje nasilja u porodici.

Kroz SOS je prošlo više stotina volonterki koje su kroz psihološku i pravnu pomoc pomagale zenama i deci u nevolji. Trenutno SOS okuplja desetak zena koje su tu godinama i koje su i u najtezim danima (i pod NATO bombardovanjem) poštovale radno vreme SOS telefona i usmeravale stotine zena kako da reše nasilje u kuci, ostvare svoja imovinska i druga prava, nadju prostor za zivot i ekonomsku sigurnost.

Volonterke SOS telefona bile su zene razlicitih zanimanja koje su završile instruktazu SOS telefona. Danas su clanice-volonterke SOS telefona diplomirane socijalne radnice, psihološkinje, pravnice i profesorke. Saradnici SOS-a su dva advokata, muškarca, koji volonterski pruzaju pravnu pomoc klijentima SOS telefona.

SOS telefonu se do sada za 16 godina, obratilo oko 30 hiljada zena i dece. Prošle, 2005. godine, bilo je 1.872 poziva od toga skoro pola poziva bilo je van Beograda. Vecina zena, na zalost, i dalje se miri sa nasiljem koje trpi i koje ostavlja pogubne posledice po njihovo psiho-fizicko zdravlje i zivot od nastajanja invalidnosti do lišenja zivota. Nasilje u porodici ostavlja posebno teške traume na decu. Nasilnici nisu samo alkoholisani vozaci, i bolesnici, kako bi društvo htelo verovati, vec normalni, obrazovani i relativno uspešni muškarci. SOS telefonu obracaju se i zene visokoobrazovanih, cesto i svima nama poznatih javnih licnosti. Potrebe za ovakvom sluzbom su sve vece, a jedina stimulacija za rad volonterki je osecaj da su nekome pomogle da nastavi ziveti bez nasilja.

Ratovi i aktuelni socijalni stresovi uz siromaštvo koji su nas pratili proteklih 16 godina su doneli još više porodicnog nasilja. Sva istrazivanja o nasilju nad zenama i decom daju sumornu sliku o nasilju, i uopšte poštovanju ljudskih prava u Srbiji. Istrazivanja se svode na cinjenicu: da svaka druga zena trpi psihicko, a svaka treca fizicko nasilje.

Nasilje najviše pogadja decu, bez obzira da li su direktno zlostavljana ili zanemarivana, uvek postoji viktimizacija dece, te nije iznenadjujuce da alkoholizam, narkomanija i drugi oblici devijantnog ponašanja kod dece pocinju vec u osnovnoj školi. Pored toga, ta deca kasnije su i sama sklona nasilju. Ona su naucena, socijalizovana, nose društvene poruke o nasilju kao normalnom nacinu komunikacije u medjuljudskim odnosima. Deca cesto preuzimaju model ponašanja od roditelja i tako se nastavlja lanac nasilja, što je najcrnja posledica nasilja u porodici. Time nasilje moze poprimiti još drasticnije razmere. I tako ce, na zalost, za SOS telefon i dalje biti mnogo posla. Druga tamna strana nasilja je da se najcešce zenska deca socijalizuju za ulogu zrtve, otuda price “i moja majka je trpela”, a niko ne treba da trpi nasilje. Porodica ne sme biti mesto nasilja. Ne zaboravimo, da na tom mestu zivot pocinju nejaka deca, koja zele postati odrasla, a cesto im to zbog nasilja ne uspeva.


Internet prezentacija firmePoseti Web Sajt Firme
Telefon011/33-47-007
Fax061/249-10-10
AdresaDecanska 8
Kategorija
Komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


6 + 9 =