Banja Vrujci
Blog

Fjučersi i opcije

I jedni i drugi spadaju u derivate, odnosno izvedene hartije od vrednosti (HOV). Nazivaju se izvedenim HOV pošto se kreiraju na neku drugu osnovnu aktivu, kao npr. robu, druge HOV, devize, kamatne stope ili tržišne indekse. Kretanje cena osnovne aktive ima direktan uticaj na visinu cena
derivata.

Fjučers je terminski ugovor o kupoprodaji određene aktive, po kome će se isporuka i plaćanje izvršiti u budućnosti. Visoko je standardizovan ugovor, i to u pogledu aktive kojom se trguje, isporuke i načina plaćanja, tako da je njime moguće trgovati na berzi.
Neke od odlika fjučersa su:
1) isporuka se ne vrši tačno u dan, već u toku meseca;
2) njima se regularno trguje na berzi fjučersa i cene se redovno objavljuju u
dnevnoj štampi;
3) kupac i prodavac fjučersa zaključuju posebne ugovore sa ›klirinškom kućom,
kojoj moraju da uplate propisani inicijalni depozit (marginu);
4) isporuku i plaćanje garantuje →klirinška kuća;
5) najčešće ne dolazi do stvarne isporuke, već se samo isplaćuje razli- ka u ceni, tj. prebijanje salda.
Fjučersi imaju višestruki značaj: u upravljanju rizikom, za savlađivanje problema u finansiranju, makroekonomske aspekte (stabilnost cena) i sl. Postoje robni i finansijski fjučersi.

Opcija daje svome vlasniku pravo da kupi ili proda određenu aktivu po unapred ugovorenoj (fiksnoj) ceni u određenom periodu vremena. Odnosi između kupca I prodavca opcije se regulišu opcionim sporazumom koji je po svojoj suštini nepotpuni ugovor, jer kupac opcije ima određeno pravo (da kupi ili proda specificiranu aktivu), ali ne i obavezu da to učini. U tome se sastoji osnovna razlika između opcija i fjučersa. Kod fjučersa subjekti moraju bezuslovno da izvrše svoje obaveze, a kod opcije kupac ne mora da kupi ili proda aktivu. Jedina obaveza kupca je da kupi opciju, tj. da plati opcionu premiju. Prodavac opcije dobija premiju koja ga obavezuje da izvrši ono što od njega zahteva kupac. Obim trgovanja opcijama na berzi u Čikagu (Chicago Board of Exchange) prevazilazi obim trgovanja na Njujorškoj berzi akcija (New York Stock Exchange).
Opcije imaju veliki značaj u: osiguranju od rizika (promena kamatne stope, deviznog kursa, cena ostalih HOV, tržišnih indeksa), analizi strukture kapitala investicijama, aktivnostima restrukturiranja itd.
U zavisnosti od tipa aktive na koju se odnose razlikujemo:
– opcije na HOV;
– devizne opcije;
– opcije na kamatnu stopu;
– opcije na tržišne indekse.


03/04/2015
Komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 + 5 =