Banja Vrujci
Blog

Menica

Pismeni dokument, izdat u strogo zakonskoj formi, u kome se izdavalac (trasant) obavezuje da će u roku isplatiti određeni iznos, ili pak poziva drugo lice (trasata) da izvrši tu isplatu. Postoji više vrsta menica. Jedna od njih je sopstvena – kada se izdavalac obavezuje da će sam izvršiti isplatu, dok je vučena ona kojom izvršilac poziva drugo lice, odnosno trasata da izvrši isplatu.

Blanko menica je neispunjen menični obrazac snabdeven potrebnim potpisima I zakonski može postati menica čim se ispune ostali bitni podaci. Blanko menica se upotrebljava za obezbeđenje zajma pojedinca ili organizacije – ako dužnik normalno otplaćuje zajam, pri izvršenoj potpunoj uplati blanko menica se vraća dužnicima. Ali ako dužnik prestane sa otplatama blanko menica se popunjava na ostatak duga, a dug se isplaćuje po meničnom postupku. Sve izjave u vezi sa menicom daju se napismeno i potpisano na menici, a svaki potpisnik na menici je i obaveznik. Vreme kada se iznos naznačen na menici mora platiti je menična delatnost, pa na osnovu ovog kriterijuma razlikujemo tri vrste menica:

1. kada je rok plaćanja izričito određen i u samom meničnom tekstu vezan za datum izdavanja (npr. „platite za 4 meseca od danas – pa sledi datum“);
2. menica po viđenju, tj. menica koja je plativa čim se ponese na naplatu i sadrži klauzulu „platite po vidjenju“;
3. menica na određeno vreme po viđenju – menica koja je plativa u određenom roku po viđenju, naznačeno u samoj menici (npr. „platite u roku od 5 dana po viđenju“).


03/04/2015
Komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


5 + 3 =